ensq

Ngjitje / Climbing

Todd Walter & Mark RupaDisa nga majat e maleve perreth jane te arritshme nga alpinistat eksperte. Shtigje te verteta alpine qe kerkojne nje njohje te mire te maleve,shkembinjeve dhe nje forme te mire fizike. Ne Theth te ofrohet mundesia te besh ekskursione alpine te shoqeruar nga guida alpine te certifikuar dhe te mesoni sjelljen e duhur qe duhet mbajtur ne mal. Shpate te pjerrta per te praktikuar sportin e ngjitjes, sikurse sipermarrje impenjative per me kurjozet ne zemer te Alpeve, ku realizohen deshirat e me te apasionuarve te shkembinjeve.

Tour Guide

Tour Guide

Gjithsesi, nje gje eshte e sigurte: mundesite e shumta qe ofrohen duhet te shfrytezohen ne baze te kapaciteteve te gjithesecilit! Keshillohet qe alpinistet te jene te istruktuar dhe te pajisur me mjetet perkatese pasi ne Theth nuk disponhen dyqane qe ju mund te pajiseni per ecje te tilla. Disa nga destinacionet kryesore per ngjitje nga lugina e Thethit jane: maja e Harapit, maja e Radohimes qe eshte e treta ne Shqiperi per nga lartesia; ngjitja ne Denell ku lidhet zona e thethit me Currajt e Eperme dhe Nikaj Merturin (zona kufizuese te rrethit te Tropojes); ecja nga Thethi per ne Vabone nepermjet qafes se Valbones. Infrastruktura ne sherbim te ketyre sporteve eshte modeste. Duke qene se mungojne streha te perhershme ne lartesi te maleve, grupet qe duan te ngjisin disa nga majat perreth, ngjitja dhe zbritja e te cilave nuk mund te kryhet brenda dites, duhet te parashikoni fjetjen ne lartesi me cadra perkatese. Shtigjet e disa prej destinacioneve kryesore jane te shenjuara (si kalimi i qafes se Pejes dhe qafes se Valbones) gjithsesi rekomandohet te shoqeroheni me nje prej guidave te fshatit. Maja e Denellit, maja e Alise qe eshte ndermjet qafes se Pejes dhe Qafes se Valbones; maja e Hekurave me bore te perhershme, keto jane disa nga majat qe mund te kalohen nga alpiniste apo persona te pergatitur dhe te pajisur sic duhet.