ensq

Atraksione natyrore ne Theth

Liqenet akullnajore në qafë të Pejes

Për të vizituar liqenin e qafës së Pejës dhe gropën e bukur duhet të nisesh herët dhe të përshkosh një rrugë këmbësore që të shfaq bukuri të pakrahasueshme. Kur kalon lagjen më të fundit të Thethit, Okolin shikon në krahun e majtë majën e Radohimes dhe në të djathtë Majen e Alis dhe shpellën e Pejës. Pasi ke kaluar shpellën ...

Read More »

Atraksionet natyrore – Theth

Syri i Kalter Theth

Bukurit natyrore nisin sapo ke kaluar fshatin Boge dhe nuk mbarojne per asnje moment qe ju do te qendroni ne Theth. Pika e pare qe ju do te takoni rruges per ne luginen e Thethit eshte Qafa e t’Thores, 1800 meter mbi nivelin e detit, dhe nje Bar/Restorant druri ku ju mund te ndaloni per nje pushim te shkurter dhe ...

Read More »

Syri i kalter ne Theth

Blue Eye of Theth

Vendndodhja e kësaj bukurie ështe në Kaprre të poshtme, një nga fshatrat më të bukur të Alpeve. Për të shkuar tek Syri i Kaltër duhet të kalosh një nga bukuritë e rralla të Thethit që është Kanioni i Grunasit, një nga perlat e kanioneve në të gjithë Shqipërinë. Nëse je duke zbritur nga Thethi, sapo kalon kanionin e Grunasit, zbret ...

Read More »

Ujëvara e Grunasit

Thethi Waterfall

Një ndër bukuritë natyrore më të veçanta në alpet Shqiptare është dhe ujëvara e Grunasit e cila me Vendimin e Qeverisë Nr.676 dt 20.12.2002 është shpallur monument natyre që mbrohet nga shteti. Ujëvara e Grunasit me trupin e saj te hollë me mbi 30 metër të larte sëbashku me cirqet përreth dhe Mullirin e Blojës, formojne një nga vendet më ...

Read More »

Vaskat e gurit një Skulpturë e Vërtetë Natyrore

Vaskat e Gurit ne Nderlyse

Vaskat e Gurit në Ndërlysë një Skulpturë e Vërtetë Natyrore! Vaskat e gurit ne Nderlyse, jane formacione shkembore te krijuara nga prurjet e bollshme te ujit te lumit te zi qe zbret nga fshati Kaprre. Ne fshatin Kaprre ky uje krijon Syrin e Kalter, nje bukuri e natyres qe mahnit cdo vizitor. Pamja e tyre eshte mjaft interesante dhe e ...

Read More »

Eksplorimi i shpellave

Exploring-caves

Thethi has other natural monuments such as caves. The speleologist can see some small caves of extraordinary beauty in Theth such as: Cuckoo Cave, Cave of Shakujve Valley, the “Red” Cave, the Cave in between the stones in the Thethi field “over Ulaj”, Pepes Cave in Okol and Water hole in the neck of Pejë. The Water hole in the ...

Read More »

Ujevara e Gjeçajve

Thethi me ujvara dhe bukuri mahnites si në asnjë vende tjeter ! Thethi është fshati që ka më shum ujra dhe ujvara në Shqiperi sepse ngado që të ecesh nëper Theth do te gjeni nje burim uji. Në Theth janë më shum se 80 burime uji, që nuk shterron asnjeher. Gjate rrugës tuaj për në qender të fshatit, perveç bukurive ...

Read More »

Kanioni i Grunasit Theth

Në pjesën jugore të parkut te Thethit është Kanioni i Grunasit i njohur si monument natyre. Kanioni i Grunasit ka formacione karbonike masive. Kanioni është rreth 2 km i gjatë dhe 60 metra i thellë, dhe varion nga 2-3 metra i gjerë deri në 30-40 m. Ka një bukuri të pakrahasueshme ku gjatë gjithë kohës ka ujë të mjaftueshëm për ...

Read More »

Fauna ne Theth

Fauna-in-Theth-Albania

Rreth 50% te llojshmerisë se bimesisë se Shqiperisë, ose 14% e asaj Evropiane gjendet ne Theth Fauna e parkut është e pasur dhe e larmishme. Aty mund të gjesh rreth 20 lloje gjitarësh, 50 lloje shpendësh folenizues, afro 10 lloje zvarranikësh dhe rreth 8 lloje amfibësh. Rëndësi paraqesin gjitarët dhe shpendët e lidhur me pyjet e  larta dhe ekosistemet malore ...

Read More »