ensq

Thethi National Park

Sakrifica e prinderve, në komunizem… (Histori e vertet)

 Ndejtëm sa ndejtëm në Theth dhe të enjten e kishim planin me ba rrugën prej aty e në Valbonë… Kah ora pesë e mjesit u çuem, bamë gati çantat e shpinës dhe u ulëm në katin e parë të kullës ku kishim bujtë atë natë, kulla e Ndoc Gjeçajt, qe vizitorët e Thethit e njofin edhe si “Bujtina Gjeçaj”… Ndoci, ...

Read More »

Theth get declared as a “Historical Protected Center”

The Ministry of Culture in cooperation with IMK (National Intitution of Monuments) and other line institutions after a long work on the evaluation of cultural assets and important heritage centers throughout Albania has decided, on the basis of the fulfilled criteria, to give to Thethi the status of a Protected Historic and Culture Center, to this village of a rare beauty ...

Read More »

Thethi i pari destinacion në Shqiperi ne “Google Street View”…

google-street-view

Google njoftoi sot lançimin e “Street View“ për Shqipërinë, duke i lejuar përdoruesve të shikojnë dhe të navigojnë 360° rrugët e qyteteve dhe vetë qytetet në të gjithë vendin. Google njëra nga kompanit më të mëdha në bote, nepermes njërit nga programet më popullor siç është “Google Street View 360°” vendos Shqipërin me filmimet e saje duke ju lejuar perdoresve ...

Read More »

Acht ungewöhnliche Reiseziele auf der Reisemesse ITB: Wie sich Syrien, Albanien oder Pakistan auf der ITB in Berlin präsentieren.

Vilma Biba wirbt auf der ITB

Albanien Die ITB ist immer auch die Bühne für Länder, die neben den großen, sonnenverwöhnten oder landschaftlich faszinierenden Regionen, mit bescheidenen Mitteln auf ihre Qualitäten aufmerksam machen wollen. Ismail Beka kämpft diesen Kampf für Albanien. “Nicht viele kennen unser Land als Urlaubsziel”, sagt der stellvertretende Direktor der in Tirana angesiedelten Deutschen Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit. “Das Wissen um unsere Geschichte und ...

Read More »

Festohet “Dita e Bjeshkës” në Theth, synohet promovim i resurseve turistike

Inagurimi i tabeles orientuese

THETH- Evenimenti i “Ditës së Bjeshkës” u zhvillua sot në Parkun Kombëtar të Thethit, me qëllimin promovimin e vlerave natyrore, klimaterike, turistike dhe kulturore të zonës. “Ministria e Mjedisit dhe Agjencia Kombëtare e Zonave të Mbrojtura (AKZM) synon zgjerimin e kësaj zone, duke nisur nga Vermoshi deri në Valbonë, që do të quhet Parku Kombëtar i Alpeve, duke përfshirë ndër ...

Read More »

The sotry of hospitality in Theth

Two vagabonds in Albania 1927

The history of Thethi as a touristic destination starts from the 1890th from some groups organized by the Francescan ordin, which priests use to visit Thethi within their pastoral mission. Who use to visit Thethi once get a huge impression of its beauty. Year by year the word got spread and visitors start to come in a bigger flux. In ...

Read More »

Legjenda e Bjeshkve të Nâmuna !

Thethi’s climate

Vargjet e maleve të Kelmendit, qi quhen Bjeshkët e Namuna, thonë se e mueren at emen pse motit të jetës i kishte pasë namun Zana per nji faj të randë qi kishte pasë ba nji i parë i t’yne. Ato male, tash të thepisuna e të zveshuna, ishin kenë parandej plym me aha e me brej, me kullosa të mira ...

Read More »

The Albanian alps

The Albanian Alps

One of the most attractive and fascinating territories of the Albanian lands, with natural beauty and tourist assets, are the Albanian Alps. With a mountainous landscape with multiple contrasts, traversed by river valleys with crystal waters, gorges and mountain saddles that invite to continue to further explore the nature, and with a rich vegetation, the Albanian Alps represent a valuable ...

Read More »

Thethi’s climate

Thethi’s climate

Thethi’s climate is quite favorable for tourism. Its characteristics are cold winter with snow up to 2 meters, and cool summers. There are many places in the mountain peaks where snow does not melt throughout the year. In Thethi you can breathe fresh air rich with Jon, who descends from the mountains, “pastures” in the valley, and the glisten blue ...

Read More »

Balcan Peace Park Project

Balkan-peace-park-project

A Balkans Peace Park Project is working towards the creation of a park extending across the borders of Albania, Montenegro and Kosovo and has taken a lead in recent years in encouraging sustainable and ecologically sensitive tourism in and around Theth (for example by funding the marking of footpaths). The Balkan Peace Project is an international charity which aims to ...

Read More »